Головна » 2015 » Травень » 18 » Виставка робіт Я. Гніздовського у Копичинецькому музеї
13:33
Виставка робіт Я. Гніздовського у Копичинецькому музеї

   Цього року  Тернопільщина відзначає 100-річчя від народження українського художника, графіка, кераміста, мистецтвознавця, уродженця с. Пилипче Борщівського району Якова Гніздовського.

   Саме цій даті приурочена виставка копій робіт видатного українського художника, яка  проходила в Копичинецькому музеї театрального мистецтва. Голова райдержадміністрації Ігор Аніловський цими вихідними мав змогу відвідати виставку. Яків Гніздовський малював олійними фарбами й темперою, різними твердими барвниками, гравірував на дерев’яних і металевих дошках, іноді займався скульптурою малих форм. Його спадщина складає сотні картин, а так само більш ніж 300 гравюр (ксилографії, офорти та ліногравюри). У свій час дві його картини — «Зимовий пейзаж» і «Соняшник» прикрашали кабінет президента США Джона Кеннеді в Білому домі. Твори Я. Гніздовського зберігаються у приватних збірках та музеях, зокрема в Конгресовій бібліотеці, Бостонському музеї,Філадельфійському музеї, Університеті Делавер, Університеті Вашингтона, Батлер Інституті, фундації Вудварда, збірці Нельсона Рокфеллера (у США), а також у музеях Японії.

   У зв’язку з нелегкими історичними подіями Яків Гніздовський був змушений покинути рідну землю. Там, за океаном, визнали талант митця. У 1954 році відбулася його перша персональна виставка в США. Однак справжня слава прийшла, коли галерея Асоціації Американських Митців у Нью-Йорку купила 220 відбитків його серії дереворізів «Сосни». За два неповні роки проживання в Парижі, Гніздовський мав три успішні виставки. Там же він уперше виставив олійні картини, кераміку і скульптуру малих форм. Після 1960 року художній авторитет Гніздовського зріс, він здобув міжнародне визнання. Його роботи широко експонувалися в країнах Африки та на Близькому Сході, у Великобританії, Західній Німеччині, Чехословаччині, Японії.

Гусятинська РДА

 

Переглядів: 324 | Додав: Nichlav | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: