Головна » 2010 » Листопад » 20 » Копичинецькі шевці у минулому
10:04
Копичинецькі шевці у минулому
Найдавніші документи, в яких згадується цех шевців у Копичинцях, відносяться до 1674 року. Це був шевський цеховий статут.
Цех шевців у 18 ст. був одним з найбільших у місті. На чолі його стояли два вибраних майстрами цехмістри - старший і молодший. Крім того до цехового керівництва належало спочатку троє, а з 2-ї пол. 18 ст. п'ятеро "столових" братів. Вибори цехової старшини у шевському цеху відбувалися завжди 24 лютого.
У цеху були майстри "чорної"роботи, які шили просте взуття, і майстри-сап'янники - шили дороге взуття.
Після 3-річного навчання шевському ремеслу, учень міг стати підмайстром. Він сплачував до цехової каси 2 злотих і пред'являв свідоцтво про народження. В 18 ст. від шевського підмайстра вимагалося зробити пробну пару взуття.
Війни кінця 17 - початку 18 ст. пожвавили виробництво військового взуття. Але у 20-30 роках 18 ст. це ремесло почало помітно занепадати, але цей занепад тривав недовго. Спочатку цехів шевців було в Копичинцях два - український і польський. Але пізніше між шевцями-укр'аїнцями і шевцями-поляками була укладена спеціальна угода про злиття обох цехів.  На чолі його були один майстер - поляк, а другий - українець.
Копичинецьким шевцям часто приходилось конфліктувати з ремісниками споріднених промислів, наприклад, з чинбарями та римарами. Шевці були з ними тісно пов'язані, бо керували у них невіри. Про конфлікти свідчить королівський диплом 1744 року, в якому говориться: "шевці не мають права займатися чинбарством, а чинбарі - шевством". Документ 1777 року вимагав від чинбарів: "робити добрі шкіри і продавати їх на ринку тільки у торгові дні, а не на сторону будь-коли і продавати тільки цеховим шевцям, а не іншим". За порушення цих вимог вони мали сплачувати штраф - 10 злотих.
Виникали конфлікти часто і в самих цехах, де майстрам протистояли підмайстри. В 1778 році майстри покарали двадцятьма ударами палиці підмайстра Клим.а за те, що той намовляв своїх товаришів покинути майстра, а також говорив про майстра "непристойні слова". Покарано було також підмайстра Лугового (33 ударами) за те, що він погрожував " зробити труну " своєму майстрові.
Яромир ЧОРПІТА,
директор Чортківського
краєзнавчого музею
Переглядів: 680 | Додав: Nichlav | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 1
1 Andrij  
0
Звідки інформація, приведіть будь ласка посилання.

Ім`я *:
Email *:
Код *: