Головна » 2016 » Травень » 17 » Екологічні проблеми Копичинець на контролі у влади
12:20
Екологічні проблеми Копичинець на контролі у влади

  Розпорядженням Голови Гусятинської районної державної адміністрації 18 квітня 2016 року  створено робочу  групу щодо   вивчення фактів порушення екологічного законодавства  ФГ  «Масарівські Липки»  м.Копичинці. Того ж дня робочою групою   було  призупинено роботу утилізатора УТ-300.

  Також з метою вивчення даної проблеми, члени робочої групи  ознайомлювалися із ситуацією на місці, зустрічалися із  жителями міста та проводили консультації. Також 6 травня у голови райдержадміністрації Віталія Батога відбулася нарада за участю  Копичинецького міського голови Павла Лосика, начальника управління агропромислового розвитку Михайла Новінчука, керівника  ФГ «Масарівські Липки» Василя Липки, підполковника Гусятинського відділення поліції Підволочиського відділу ГУНП в Тернопільській обл. Олега Білобровця, начальника відділу водних ресурсів Тернопільської ОДА Олега Озерянця.

  В ході вивчення даного питання встановлено, що відповідно до Свідоцтва про  право власності на нерухоме майно  виданого виконавчим комітетом Копичинецької  міської  ради  від 19 серпня 2010 року за № 741030 ФГ «Масарівські Липки» належать  будівлі та споруди за адресою  м. Копичинці ,вул. Богуна  ( вул. Чехова) будинок 45, які були викуплені  як цілісний майновий комплекс  (майнові паї)  реорганізованого колгоспу «Україна»  м. Копичинці в тому числі і пташники № 1, №2, №3, №4, №5  загальною площею 7446,7 м2  які використовувались і використовуються за цільовим  призначенням, а саме вирощування с/г тварин.

  Відповідно до висновку державної санітарно-епідеміологічної служби Чортківського міжрайонного управління   Головного управління Держсанепідслужби  у Тернопільській області від 30.07.2013 року № 05.03.02-07/68007 Департаментом екології та природних ресурсів Тернопільської обласної державної адміністрації  ФГ «Масарівські Липки»   видано Дозвіл     № 6121610400-208  від 23.08.2013 року на викиди  забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами терміном на 8 років до 23.08.2021 року.

  У зв’язку із завершенням будівництва  пташників №6 та №7 та отриманням права власності на них  ФГ «Масарівські Липки»  уклало договір із Спільним малим підприємством «УКРА» м. Тернопіль  вул. Лисенка, 9Б/2 на розробку матеріалів з обґрунтуванням  зменшення розміру санітарно захисної зони птахоферми.

  Дані проектні матеріали перебувають на розгляді та експертизі в Інституті гігієни та медичної екології ім. А.Н. Марзєєва НАМН України м. Київ, вул. Попудренка  50.

  25 січня 2016 року ФГ «Масарівські Липки» отримало Експлуатаційний дозвіл  за №1 на птахозабійний  цех ,  діяльність з виробництва харчових продуктів  тваринного походження виданий Державною ветеринарною та  фітосанітарною службою України.

  Для знешкодження біологічних відходів тваринного походження ФГ «Масарівські Липки»  експлуатує  утилізатор термічний  УТ-300 виробництва ТОВ «Науково Технічний Центр  «Флеш – Р» м Київ , Відповідно до вищенаведеного, вул. Пироговського ,19 корп. 6, що відповідає ТУ У 29.2-37378282-001:2011,  відповідно до висновку державної санітарно-епідеміологічної експертизи № 05.03.02-0437923 від 6 червня 2014  року. Потужність    утилізатора складає  до 1000 кг в добу. Відстань від утилізатора до межі житлової забудови складає більше 200 м.

  Фермерське господарство для очистки  технологічних стічних вод  використовує очисні споруди  БІО -50  які були введені в експлуатацію в 1978 році .  Очисні споруди використовуються  без ставків відстійників які передбачені  технологічним процесом  (3 шт.)  загальною  площею приблизно 3500м2.

  ФГ «Масарівські Липки» використовує  три артезіанські свердловини згідно дозволу на спецводокористування,   з яких 2 по вул. Богуна 1-1А та 1 свердловини по вул. Богуна 45.

  По фактах, наведених у зверненні жителів міста, Гусятинським відділенням поліції ГУНП  порушено кримінальну справу.

  За  результатами  вивчення даного питання керівнику ФГ «Масарівські Липки» рекомендовано:

- з врахуванням рельєфу , забудови  місцевості  та напрямку вітру  провести розрахунки  та збільшити  висоту   димоходу та встановити додаткові форсунки для допалювання  викидів;

- провести модернізацію діючих очисних споруд  в частині ежекторного аератора  та   сорбційного фільтра  для  доочистки скидів до норм  передбачених  для скидів  в природні  водойми;

- відновити роботу  ставків відстійників;  

- виготовити та погодити  з міською радою  проект щодо під’їзних шляхів;

- провести озеленення території  на якій розміщені будівлі та споруди виробничого призначення в розмірі 10 % від загальної  площі .

  Питання порушені у зверненні перебувають на контролі Міністерства екології та природних ресурсів України.

Гусятинська РДА.

 

Переглядів: 336 | Додав: Nichlav | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: