Головна » 2016 » Липень » 27 » 27 липня. Цей день в історії
10:49
27 липня. Цей день в історії

   27 липня 1884 року – в м. Копичинці  народилася український промисловець, меценат Климентина Авдикович-Глинська (дівоче прізвище - Січинська).

   1922 р. заснувала в Перемишлі невелику фабрику солодощів «Фортуна» - одну з перших українських фабрик у Галичині. Того ж року фабрику було перебазовано до Львова.

   1924 р.  з митрополитом Андреєм Шептицьким заснувала спільне підприємство - парову цукеркову фабрику «Фортуна Нова», проектна потужність якої після добудови та модернізації становила 5 тонн продукції в день. На фабриці працювали, як правило, українки із середньою або вищою освітою.

   Наприкінці 1930-х, у період найбільшого розквіту, працювало 125 робітників і 6 агентів, які забезпечували збут продукції у містах. Фабрика в різні часи мала декілька крамниць у Львові та по одній у Стрию та Дрогобичі. Асортимент продукції був досить широкий - різноманітні цукерки, шоколад, печиво, морозиво, фруктові желе тощо. Навіть було випущено спеціальну серію шоколадок «Солодка історія України», на обгортках яких намальовано портрети правителів України від Володимира Великого до гетьмана Павла Скоропадського…

   Якість продукції була високою, тому вироби фабрики мали великий попит. 1939 «Фортуну Нову» націоналізувала радянська влада. Після Другої світової війни фабрика разом із кількома іншими увійшла до складу підприємства, що відоме нині як кондитерська фірма «Світоч».

   Померла Климентина Авдикович-Глинська 10 жовтня 1965 року у Відні.

Переглядів: 316 | Додав: Nichlav | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: